Biografie Vanessa


Vanessa Chinitor ( geboren op 13 oktober 1976 ) is een rasechte Dendermondenaar. In 1996 wordt ze als finaliste van de “Ontdek De Ster Show “ van Vtm ontdekt door John Terra. Met haar eerste single "In Al Mijn Dromen" overtuigt ze meteen de Vlaamse media.  Wanneer haar tweede single "Verdoofd en verblind" verschijnt, lijkt het of Vlaanderen er een nieuw stemgeluid bij heeft.

Vanessa Chinitor is één van de favorieten tijdens Eurosong ‘99 en dankzij haar overwinning tijdens de nationale preselecties mag zij in dat jaar ons land vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival te Jeruzalem. Onder begeleiding van John Terra laat ze het nummer "Like The Wind" naar het einde toe in een ware climax losbarsten. Helaas is politiek ook in dat jaar al één van dé kwaliteitsnormen om liedjes en landen op het Eurovisiesongfestival punten te geven. Vanessa Chinitor eindigt niettemin op een verdienstelijke twaalfde plaats.

In die periode verschijnt het debuut-album van de beloftevolle artieste.  De gevarieerde full-cd  heet "Like The Wind"  en bevat uitsluitend Engelstalig materiaal. De single "When The Siren Calls"  doet het goed in de hitparade,maar Vlaanderen wil blijkbaar toch liever Nederlandstalig werk.

Dat komt er dan ook. Eind ‘99 haalt ze met het prettige "Verlangen" de Vlaamse Ultratop 10. Ook de single "Deze dans" krijgt veel Radio 2-airplay. De zangeres mag zich zelfs bewijzen in programma‘s als "De Notenclub", “Het Swingpaleis” etc.  In oktober 2000 brengt de zangeres een ode aan één van haar grote idolen, nl. Ann Christy.  “ Ik neem vandaag de trein “ krijgt een speels nieuw arrangement en kan op heel wat bijval rekenen.

In maart 2001 werkt Vanessa samen met Bart Kaëll aan een album. Deze krijgt de titel: “Costa Romantica”. De plaat bevat covers zoals "Words", "I got you babe", "Besoin de rien, envie de toi" , "Kingston town" e.a.Bart & Vanessa zingen ook twee Nederlandstalige tracks in: "Dicht bij elkaar" en "Weer naar zee", wat meteen de zomersingle van 2001 wordt.             

Wanneer Vt4 een screentest uitschrijft waagt Vanessa haar kans en wordt zo in februari 2002 één van de 7 omroepsters. Een opmerkelijke wending in de carrière van deze zangeres. Maar ook muzikaal zit zij niet stil : in de zomer van 2002 verschijnt “ Heimwee “ als single.  Een schitterende vertaling van één van de grote hits van Roger Whittaker.

Eind 2002 krijgt de carrière van Vanessa Chinitor nog een nieuwe dimensie : zij wordt gevraagd één van de hoofdrollen te gaan spelen in de “Winterrevue van Caals en Van Vooren”, een productie van het succesbedrijf Studio 100. Voor het eerst speelt Vanessa Chinitor mee in een groots spektakel vol humor en muziek . Ze krijgt dan ook de smaak te pakken want in diezelfde zomer  mag ze ook meespelen in “De zomerrevue van Dirk Bauters”.

Een jaar nadien komt dan haar zomersingle “Je hart” uit. Een pittig fris nummer dat zeker en vast door haar publiek wordt geapprecieerd.

In de zomer van 2004 heeft Vanessa weer grote plannen en is ze o.a. de bekijken in. “De zomerrevue van Dirk Bauters” en tien dagen lang op de Gentse Feesten. Zo zijn ook de eerste liefdesperikelen begonnen waarvan we het vervolg kennen.

Soms blijken liedjes enkele jaren nodig te hebben om te rijpen. En als de tijd dan daar is, kloppen ze helemaal. Dat geldt zeker voor de twaalf nummers op ‘Een koffer vol dromen’, de nieuwe cd van Vanessa Chinitor. De Vlaamse zangeres had ze al een tijdje op de plank liggen, maar wachtte op het juiste moment om er mee aan de slag te gaan. Dat moment is de zomer van 2009 geworden.

Gloedvol én vrolijk. Want ‘Een koffer vol dromen’ is boven alles een heel optimistisch album dat barst van de levensvreugde. Nummers als 'Ik ben gelukkig zo gelukkig', 'Verkoop me jouw dromen' en 'We delen geen verleden' bijvoorbeeld, maar ook het melancholische 'Blij dat ik je weerzie' vallen op doordat de insteek enorm positief is. Laat het verleden rusten en stap opgeruimd de toekomst in, is de overkoepelende boodschap. ‘Een koffer vol dromen’ straalt een gloed van geluk uit. "Maar ik bén dan ook heel gelukkig", zo stelt Vanessa. "Het album is natuurlijk het werk van meerdere personen, maar alles gaat in samenspraak. ‘Een koffer vol dromen’ laat goed horen hoe ik op dit moment in het leven sta."

Het overkoepelende thema is dus duidelijk, maar muzikaal bevat ‘Een koffer vol dromen’ een kleurrijk palet van stijlen. Van mooi romantische ballades als het emotionele 'Na jou' tot heerlijk zomerse vakantiemelodieën als 'Een koffer vol dromen'. "Een album waarmee ik de bühne op kan en de mensen een afwisselende set liedjes kan geven", aldus Vanessa, die ondanks deze 'solo' uitstap tijdens de promotiewerkzaamheden niet van haar muzikale én levenspartner gescheiden zal zijn. "Dirk gaat natuurlijk gewoon mee tijdens de optredens. We gaan de komende maanden optreden waar men ons maar wil hebben en spannen ons zo voor 200% in om van ‘Een koffer vol dromen’ een succes te maken."

De oorsprong van dit album ligt al enige tijd geleden, sommige liedjes hebben dik een jaar in de kast gelegen voor ze het levenslicht zagen. Vanessa: "Dat is heel bewust gedaan. We hadden vier nummers en die waren zo goed dat we die niet zomaar uit wilden brengen. De tijd moest juist zijn en we wilden wachten tot de juiste personen ons pad zouden kruisen. Mensen die de liedjes naar een hoger plan konden tillen. De nood om snel iets uit te brengen was er niet, daar Dirk en ik enorm veel optredens hadden staan. Dat gaf de rust om alle tijd te nemen om te werken aan de liedjes, met een heel team van mensen, waar onder Hans Kusters en John Terra. Mensen die allemaal hetzelfde idee hadden bij dit album. Het moest perfect worden, en niet anders."